Trending

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ύπατη Αρμοστεία: Δύο εκατομμύρια οι Σύροι πρόσφυγες


O αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπέρασε σήμερα το όριο των δύο εκατομμυρίων, χωρίς να διαφαίνεται τερματισμός στην τραγική φυγή τους από τη χώρα. Ο πόλεμος ήδη διανύει το τρίτο έτος του και η Συρία αιμορραγεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι συχνά διασχίζουν τα σύνορα σχεδόν μόνο με τα ρούχα που φορούν.

Η τάση αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς αντιπροσωπεύει μια ραγδαία αύξηση περίπου 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα σε 12 μήνες. Σαν σήμερα την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των Σύρων που είχαν καταγραφεί ή ανέμεναν να καταγραφούν ως πρόσφυγες ανερχόταν σε 230.671 άτομα.

«Η Συρία έχει αναχθεί στη μέγιστη τραγωδία αυτού του αιώνα - σε μια επαίσχυντη ανθρωπιστική καταστροφή, που έχει προκαλέσει πρωτοφανή πόνο και εκτοπισμό στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ο Antonio Guterres, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η μόνη παρηγοριά είναι η ανθρωπιά που δείχνουν οι γειτονικές χώρες, καθώς υποδέχονται και σώζουν τις ζωές τόσο πολλών προσφύγων».

Περισσότεροι από το 97% των προσφύγων από τη Συρία φιλοξενούνται σε γειτονικές χώρες, ασκώντας συντριπτική πίεση στις υποδομές, τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους. Τα κράτη αυτά έχουν επείγουσα ανάγκη τεράστιας διεθνούς υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Με αφορμή το ορόσημο των 2 εκατομμυρίων, η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Angelina Jolie, εξέφρασε αποτροπιασμό για το επίπεδο των θανάτων, των καταστροφών και των κινδύνων που έχουν αναγκάσει τόσο πολλούς Σύρους να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους.

«Η διεθνής κοινότητα κινδυνεύει να φανεί επικίνδυνα εφησυχασμένη όσον αφορά στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία. Το κύμα του ανθρώπινου πόνου που εξαπέλυσε η σύγκρουση έχει καταστροφικές συνέπειες. Εάν η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται με αυτό το ρυθμό, ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί και ορισμένες γειτονικές χώρες ίσως φτάσουν σε σημείο κατάρρευσης».

«Ο κόσμος είναι τραγικά διχασμένος αναφορικά με τον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία», πρόσθεσε η κα Jolie: «Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ανάγκη ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου και δεν υπάρχει αμφιβολία για την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να κάνει περισσότερα. Πρέπει να στηρίξουμε τα εκατομμύρια των αθώων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και να βελτιώσουμε την ικανότητα των γειτονικών χωρών να αντιμετωπίσουν τη εισροή».

Καθώς, καθημερινά, περίπου 5.000 Σύροι καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, η ανάγκη σημαντικής αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αναπτυξιακής στήριξης στις κοινότητες υποδοχής έχει φτάσει σε κρίσιμο στάδιο. Λόγω της πίεσης που θέτει η έξοδος των προσφύγων στις γύρω χώρες, καθώς, μεταξύ άλλων, επιδεινώνονται οι οικονομικές της επιπτώσεις, στελέχη των υπουργικών συμβουλίων του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας θα συναντηθούν με την Υ.Α. στη Γενεύη την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της διεθνούς υποστήριξης.

Στα δύο εκατομμύρια συμπεριλαμβάνονται Σύροι που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επρόκειτο για 110.000 άτομα στην Αίγυπτο, 168.000 στο Ιράκ, 515.000 στην Ιορδανία, 716.000 στο Λίβανο και 460.000 στην Τουρκία. Το 52% είναι παιδιά μέχρι 17 ετών. Πριν από λίγες ημέρες, στις 23 Αυγούστου, η Υ.Α. ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παιδιών προσφύγων από τη Συρία έχει υπερβεί το ένα εκατομμύριο.

Άλλοι 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 27 Αυγούστου το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). Oι αριθμοί αυτοί (που συνολικά υπερβαίνουν τα έξι εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους) συνεπάγονται ότι, πλέον, έχουν εκτοπιστεί δια της βίας περισσότεροι κάτοικοι της Συρίας από ό,τι οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Η Υ.Α. δραστηριοποιείται στη Συρία και ηγείται της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης στην προσφυγική κρίση στα γειτονικά κράτη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποχρηματοδοτούνται σε ανησυχητικό βαθμό, καθώς έχουν λάβει μόνο το 47% των πόρων που απαιτούνται για την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων.

Πηγή: UNHCR, 3.9.2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω με ειδίκευση σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών στο τομέα του δικαίου καταστάσεως αλλοδαπών και το εν γένει μεταναστευτικό δίκαιο

CONTACT US

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *