Trending

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ σημείο τριβής μεταξύ Κομισιόν και Μ. ΒρετανίαςΜε τη Βρετανία να εμμένει στη στάση της για περιστολή της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, πιέζοντας για αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, προσέρχεται η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. Σημείο αιχμής στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ αποτελεί το δικαίωμα που αποκτούν από 1ης Ιανουαρίου Ρουμάνοι και Βούλγαροι να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ μετά την ένταξή τους το 2007. Όμως οι χώρες αυτές δεν έχουν ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, παρότι πληρούν όλους τους όρους της ΕΕ. Η βρετανική πρόταση έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΕΕ τον τελευταίο καιρό, καθώς την 1η Ιανουαρίου 2014 τελειώνει η μεταβατική περίοδος που είχαν ορίσει οκτώ κράτη-μέλη της Ένωσης στη διάρκεια της οποίας περιορίζονταν τα δικαιώματα Βούλγαρων και Ρουμάνων πολιτών να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, δεσμεύθηκε να συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στο έδαφός τους. Η Βρετανία ζητά να ληφθούν μέτρα που θα «καθυστερήσουν την πλήρη πρόσβαση στην ελεύθερη μετακίνηση μέχρι να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα σημειωθεί μαζική μετανάστευση».
Οι προσπάθειές της να περιοριστεί η μετακίνηση Βούλγαρων και Ρουμάνων εργατών οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι πως θα συρρεύσουν μετανάστες από τις δύο χώρες.

Γι’αυτό η βρετανίδα υπουργός προτείνει μέτρα όπως τον καθορισμό ενός κατώτατου ορίου εισοδήματος ή εσόδων ανά άτομο προτού αυτό λάβει πλήρη δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης, αλλά και τη δυνατότητα των χωρών μελών της ΕΕ να εισάγουν εθνικές ποσοστώσεις στη μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η κοινοτική Eπίτροπος Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, επιμένει ότι οι κανόνες που ισχύουν είναι καλοί και “είναι εδώ για να μείνουν. Εάν αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ελευθερίες θα καταλήξουμε να μην έχουμε καμία». Παράλληλα, προειδοποιεί τη Βρετανία να μην στραφεί κατά του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης.

«Οι καταχρήσεις σκοτώνουν την ελεύθερη μετακίνηση και δεν πρέπει να τις επιτρέψουμε», τονίζει η Ρέντινγκ. «Το κοινωνικό ντάμπινγκ είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν» κατήγγειλε η ίδια. Αυτό, που σύμφωνα με την Ευρωπαία Eπίτροπο είναι σημαντικό είναι οι αρχές “να πάνε στα εργοτάξια και να δουν αν οι εργάτες εργάζονται υπό παράνομες συνθήκες και τότε πρέπει να αντιδράσουν με αυστηρότητα. Αυτό εναπόκειται στην εθνική ευθύνη».

Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα-μέλος που «έχει ανησυχίες για την κατάχρηση της ελευθερίας της μετακίνησης» τονίζει απο την πλευρά της η βρετανίδα υπουργός. Ήδη από τον Απρίλιο, κι άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία είχαν ζητήσει μαζί με τη Βρετανία να οριστούν αυστηρότεροι κανόνες στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ρέντινγκ, η ελεύθερη μετακίνηση δεν προσφέρει το δικαίωμα ελεύθερης εκμετάλλευσης των κοινωνικών συστημάτων των κρατών-μελών. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ξεκάθαροι. Κάθε κράτος-μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίσει ποιες κοινωνικές παροχές επιθυμεί να προσφέρει και να καθορίζει τους όρους για την παροχή τους, καθώς και το σε ποιον και για πόσο διάστημα θα τις παρέχει», υπογράμμισε η Ρέντινγκ.

«Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τους ευρωπαϊκούς κανόνες όταν ευθύνονται οι εθνικές επιλογές ή οι εθνικοί νόμοι», πρόσθεσε.

Πηγή: Lawnet.gr, 6.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω με ειδίκευση σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών στο τομέα του δικαίου καταστάσεως αλλοδαπών και το εν γένει μεταναστευτικό δίκαιο

CONTACT US

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *