Trending

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Αθρόα εισροή ασυνόδευτων ανηλίκων στις ΗΠΑ για να σωθούν από τις συμμορίες


Το πτώμα του 7χρονου Κέβιν έφερε τραύματα από πέτρες και λοστούς όταν βρέθηκε στη συνοικία Λα Πραδέρα, φτωχογειτονιά της Σαν Πέδρο Σούλα, μιας από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ονδούρα.

Η δολοφονία του Κέβιν, αλλά και πολλών ακόμη παιδιών, είναι ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα ασυνόδευτων ανηλίκων που διασχίζουν κρυφά τα σύνορα στο Τέξας.

Πολλοί μετανάστες, ανήλικοι και παιδιά, λένε ότι πίσω από το κύμα αυτό κρύβεται η πεποίθηση ότι η αμερικανική μεταναστευτική νομοθεσία προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε ανηλίκους. Την ίδια στιγμή, όμως, οι αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν σε εγκυκλίους και μελέτες τους ότι η έξαρση της εγκληματικότητας σε αστικές ζώνες της Κεντρικής Αμερικής, όπως είναι η Σαν Πέδρο Σούλα, σχετίζεται άμεσα με τον μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που συλλαμβάνονται κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Τον Ιούνιο, 32 παιδιά δολοφονήθηκαν στην Ονδούρα, με 409 να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο του 2013. Η ύπαρξη δύο ισχυρών τοπικών συμμοριών, καθώς και «παραρτημάτων» από τα σημαντικότερα καρτέλ της Κεντρικής Αμερικής στην Ονδούρα, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κίνητρο που οδηγεί γονείς να στέλνουν ασυνόδευτα τα παιδιά τους προς τις ΗΠΑ.

Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2014, περισσότερα από 2.200 παιδιά από τη Σαν Πέδρο Σούλα έφθασαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών. Ο αριθμός αυτός ασυνόδευτων προσφύγων είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

Το φαινόμενο αφορά μόνο την Ονδούρα, καθώς από τη γειτονική Νικαράγουα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της οποίας αντιμετωπίζει απάνθρωπη φτώχεια, κανένα ασυνόδευτο παιδί δεν εντοπίσθηκε να εισέρχεται στις ΗΠΑ. Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών έχει να κάνει με την ύπαρξη εδραιωμένης «κουλτούρας παρανομίας» στην κοινωνία της Ονδούρας, αλλά όχι στης Νικαράγουας.

Οι λόγοι της φυγής

Τα παιδιά από τη Γουατεμάλα, που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, προέρχονται από αγροτικές περιοχές, αποκαλύπτοντας ότι το κίνητρο της μετανάστευσής τους είναι οικονομικό. Τα παιδιά, όμως, από το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα εγκατέλειψαν αστικές και ημιαστικές ζώνες για να μεταναστεύσουν.

Πίσω από την απονενοημένη τους κίνηση κρύβεται συνήθως η απειλή της δολοφονίας εξαιτίας άρνησης του παιδιού να γίνει μέλος συμμορίας ή λόγω βεντέτας συμμορίας με την ευρύτερη οικογένειά του. Κάποιες φορές, διεφθαρμένοι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από τις ειδεχθείς αυτές πράξεις.

Σε μια επίδειξη ευαισθησίας, πολλοί διακινητές ανθρώπων προς τις ΗΠΑ, συχνά μέλη των εγκληματικών συμμοριών, προσφέρουν «έκπτωση» για τις υπηρεσίες τους σε παιδιά που απειλούνται με εκτέλεση και πρέπει έτσι να εγκαταλείψουν άμεσα την Ονδούρα.

Πηγή: Καθημερινή, έντυπη έκδοση, 11.7.2014 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω με ειδίκευση σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών στο τομέα του δικαίου καταστάσεως αλλοδαπών και το εν γένει μεταναστευτικό δίκαιο

CONTACT US

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *